Óriási piros pont,tomm!

Itt van ez a felsőoktatási reform.Van benne ráció,de aljas is egyben.A diákok tömegtüntetése is lemérhető annyiban,hogy MSZP-fiókák vagy politikamentes tanulók sereglenek ki az utcára.Nincs szükség ennyi felesleges diplomásra-ahogy mondtad-,de így meg mondhatja bárki,hogy népbutítás folyik.Baromi nehéz kérdés ez.Része ez a szellemi fertőzés egy ún. cionista szemléletnek,vagy csak egyszerűen gazdasági okai vannak?Az államnak szimplán nincs pénze a tömeges diplomástermelésre?
Az irodalom-és történelemtanítás tényleg nem jó így.Én sem tudom,hogyan kellene.Szemléletet,perspektívát kellene tanítani,érdeklődést kellene felkelteni.Ha már az Anyegint felhoztad.A két év múlva érettségiző osztályomból egy ember olvasta el.Én.Ez szinte minden kötelező olvasmánynál így van.Erre én olyat teszek,amit elvileg nem szabadna,vagy nem kellene.Elkezdem elmesélni a művek tartalmát.Mint az oviban.És tátott szájjal hallgatják.Élvezik.Nem hangoskodnak,nem dumálnak.Amint viszont elemző mondatok hagyják el a számat -pl. az Anyegin "az orosz élet enciklopédiája"-,azonnal lesz.rják az egészet.Rajonganak a tartalomért,mert az érdekes,utálják az elemzést,mert az érthetetlen és unalmas.Talán igazuk lehet.Jöhetett itt Antigoné,Odüsszeusz,Tartuffe,Zrínyi,Rómeó- mindet szívesen hallgatták.Csak a műből levont következtetések hagyják őket hidegen.Ezért próbálom én lebutítva,lecsupaszítva előadni magam,mikor ilyeneket tanítok.Csakhogy az érettségin meg "tudományoskodni" kell.A tartalom és az élmény kutyát sem érdekel.Elemezzél,oszt' kész.Nem jó ez így.
Szóval én sem tudom,hogy mi lenne a legcélravezetőbb megoldás.Mert ha nem kőkeményen oktatunk,hanem csak életre tanítunk,akkor csak a "bő gatya" és a "fütyülős barack" maradna a magyar diákokból? Lehet.Glatz Ferenc után szabadon.Ám néha jobb a hasznos kevés,mint a rengeteg haszontalan.