Szerző: Zsolti Dátum: 2022.10.07. 17:50
Na hát elmondtatok nagyjából mindent.
Az oktatás rossz állapotban van, ez tény. De mondok valamit. Ez egyrészt köszönhető az idétlen kormányzati döntéseknek, mert azok valóban szakmaiatlanságot tükröznek. Jószándékúak a változások, csak nincs értelmük, nem megvalósíthatók. Én nem osztom néhény kollégám álláspontját, miszerint a cél a tudatos népbutítás. Ugyan már. Jót akarnak, csak nem értenek hozzá. Ebből születnek felesleges tanári terhek. Ezek főleg adminisztrációs jellegűek.
Másrészt a tanároknak is szólnak a hazai oktatást kritizáló mondatok. Hogy mi miket tehetnénk, hogy jobb legyen. Itt főleg a konzervatív módszerek elhagyását követelik, és a nyugati innovációk beépítését szeretnék. Például frontális munka helyett egyéb alternatív munkaformák. Digitális tábla, kooperatív munka, projektmódszer, stb. Ezek viszont az én meglátásom szerint csak látványelemek. Ideig-óráig. Képességet nem ezekkel a lufi módszereket lehet fejleszteni. Én például főleg frontális munkában tanítok, egy kis egyéni és csoportmunkával fűszerezve. Digitális táblát és projektort soha nem használok. Én beszélgetve tanítok, sok humorral, elfogadással és segítőkészséggel. Amit csinálok, arról tudom, hogy nem újszerű, lehet rossz is, de én így érzem magam tanárnak. Így érzem kiteljesedve magam. Ám a minősítésen nem mennék át csupán ezekkel a hétköznapi tanári tulajdonságokkal. Oda flikk-flakk kell. Kamu.
Aztán a tüntetések elsődleges célja a bérrendezés. A többi: tanári megbecsültség, szabad tankönyvválasztás , stb. csak járulékos maszlag. Az én fizetésem osztályfőnöki pótlékkal és három gyerek után járó adókedvezménnyel 405 000 forint. Ez nekem jó. Amint eltűnne a durva adókedvezmény, minden bizonnyal kettessel kezdődne. Az már nem lenne jó.
A tüntetéseken részt vevő gimnáziumok és a jobb nevű általános iskolák pedagógusai nem tudom, milyen bérkategóriában vannak. Lehet valamennyivel kevesebbet keresnek nálunk, de ezt nehezen tudom elképzelni.
A COVID-korszakban az egészségügyiseknél jött ki a kevés bér, a migrációs helyzetnél a katonáknál és a rendvédelmi szerveknél. Sok tanár mondja, hogy az említett ágazatokban elég nagy emelések történtek már, ők ne panaszkodjanak. Hát én nem így érzem. Szerintem lófaszt se keresnek. És ki kell mondani, hogy rövid távon az ő munkájuk sokkal fontosabb, mint a tanároké. A kormány ennek megfelelően reagál. Amit az egészségügyisek nagy része csinált a COVID alatt, az nekem szívmelengető, és felnézek rájuk. Olyan teher nehezedett rájuk, amilyen a tanárokra soha nem fog. És orrbefogva, szemlesütve, de idegesen és csalódottan végezték a munkájukat. Néha jobban, néha rosszabbul. Le a kalappal előttük.
Én megalkuvó vagyok. Nem feltétlenül a hatalommal, hanem inkább az adott élethelyzettel szemben. Szeretem a munkámat, sajnos csak ehhez értek, megbecsülöm, hogy Tiszavasváriban évről évre számítanak rám, és összeszedik a szükséges óraszámomat a vezetők. Nekem az a legfontosabb, hogy van munkám. 30 ezer forint plusz jól jönne, de nem javítana drasztikusan az életminőségemen.
Szolidáris vagyok minden engedetlenkedő tanárral, mert jó részük tényleg próbál politikamentesen tüntetni és sztrájkolni. De ha egyszer eljönnének egy hétre Vasváriba, lehet utána már ők sem sztrájkolnának többet Budapesten. A szakképző iskolák valahogy kimaradnak ebből. Eddig egyetlen tanári szakszervezet sem emelt szót amiatt, hogy bizonyos tanulókat nem lehet beilleszteni, tanítani, integrálni, és pokollá teszik a tanár életét. És miattuk nem lesz sehol a PISA-felmérés és a kompetenciamérés eredménye. És miattuk kell felesleges forintmilliárdokat önteni pályázatokba, amelyekből természetesen a tanárok is részesülnek.
Szóval ezer oldalról lehet ezt az egészet nézni. Mindenkinek igaza van. Egy kicsit. Én nem a béreket kérném számon a kormánytól, hanem a felesleges adminisztráció csökkentését és azt, amit lehetetlen elérni: RENDET. De én sohasem éreztem magam igazi, klasszikus tanárnak, ezért a véleményem a legtöbb kollégámat jogosan felháborítaná. Elég furcsán gondolkozom, ezt be kell vallanom.
Én a pénz miatt soha nem fogok sztrájkolni.