Na, elolvastam a Totti-könyvet végre.
Az utolsó fejezetet úgy, hogy miközben mesélte a búcsúmeccsének hátterét és érzelmeit vagy 15 oldalon át, újranéztem a búcsút videón. Elég is volt a szívemnek. Másodszor is megkönnyezni... De ennyi, soha többet nem olvasom el vagy nézem meg még egyszer szerintem.
Azt érzem, hogy Tottival véget ért a régi Roma, De Rossiék távoztával meg az utolsó parázs is kihunyt...

Leírom a gondolataim a könyvről, ahogy ígértem, ami eszembe jut. Nem írom le a jó sztorikat mégsem, inkább csak az érzéseimet. Külön topikot kár nyitni róla, itt jó helyen van.
Innentől spoileres 
:
Rögtön visszautalnék a búcsúünnepségre. Milyen durva, hogy úgy ér haza hajnali fél3-kor a család, hogy a kislánya (akit nyilván előbb hazavitt a dadus vagy valaki), nem kap levegőt, és Ilary rohanhatott be a kórházba vele. Kiderült az Olimpicos egy órás füvön hancúrozás az ünnepség alatt valszeg allergiás reakciót idézett elő. de tényleg milyen a sors, hogy most vonul vissza és épp hogy hazaér, máris azonnal más - sokkal fontosabb - dolga akad.
Ami nekem lejön Tottiról a könyve alapján , az nem biztos hogy tetszeni fog mindenkinek. Érzékeny ember, sírós is akár (de hát olasz:)), viszont konfliktuskerülő, inkább magában puffogós, önmarcangolós, nem nagyon vállalja fel a nyílt vitát. Amikor Spalletivel konfliktusa van az utolsó időszakban pl, nem megy oda hozzá, hogy Luciano mi az úristenért teszed velem amit teszel, hanem magában találgat. Nem érzem igazi vezértípusnak már csak ezért sem. Nem alfahím. Ez utóbbi meg egyértelmű. Egy játékos, vicces jógyerek, néha csibészes.
Soha nem említi, hogy kiállt volna valakiért a vezetőség felé, vagy valaki ellen. vagy hogy Cassano edzőb.szogatós beszólásainál ne csak röhögött volna ő is.
Kicsit önfényező, nagyon sokszor írja, hogy milyen hiperszuper passzt adott, vagy hasonló, aztán megnézem videón, és hát, nem látok bele annyit.

de tényleg érződik a könyvön, hogy nem nagyon tudja, hogyan kezelje ezt a "túláradó szeretetet".
Szeret rinyálni, amikor nem játszik. Elismeri utólag, hogy jogos döntés ha épp padoztatják (Romában, vagy a vb-n), de ott és akkor kiakad. Sosem értem az ilyet, mert ha valakinek van esze, hogy pár órával később akár lássa a döntés helyességét, akkor a döntés pillanatában is gondolja már át, és ne vágjon arcokat egy lecseréléskor pl. De hát a focisták nagy része ilyen tudjuk.

Ja és bekezdéseken keresztül magyarázza mindig a sértődöttségét (pl a vb-n).
DDR-ről tényleg nem ír szinte külön egy bekezdésnél többet, de mivel imádják egymást (ez lejön a könyvből) valszeg megvan az oka.
Floról se ír szinte semmit.
Cassanóról meg egy egész fejezetet ugyebár, de mivel Antonio nála is lakkott, azért ott erősen szoros volt a kpacsolat. És ugye kiderül Cassanóról, amit mindig tudtunk, hogy egy állat

) és vagy 3-4 edző kirúgásában volt kisebb nagyobb szerepe a csapatnál.
Montella óriási rinyagép volt, non stop megsértődött amikor Batit játszatták helyette pl.
2006-os sérüllése a vb előtt.: Emlékszem végig féltettem a vb-n, de a könyvből az jön le, hogy az teljesen elmúlt neki a vb-re kb, nem hátráltatta egyáltalán. ha tudtam volna, nem féltem..

Nem ír az ultrákról semmit. Se balhékről, se a sztrájkjukról. A Calciopoliról sem, pedig ez óriási erőt adott nekik a 2006-os vb-re. Talán egy mondatot szentel neki.
Ilary óriási pozitív csalódás. Persze itt is hozzá kell tenni, hogy Totti szemszögéből, és merjen rosszat írni az aszsonyról

, hisz láthatóan Ilaryn van a gatya.

De akkor is, ahogy ott áll mögötte, támogatja, irányítja ha kell, segíti. Szóval úgy tűnik, jó arc.
Lippit imádja
Baldini:
abból amit róla mond Totti, Baldini egy határozott, de szar alak. Nem akar rosszat, de ezt mocsok őszinteséggel tolja Totti arcába. Ez elfogadhatatlan a klub valaha volt legnagyobb alakjával szerintem. Még akkor is ha igaza van. F.szméregetés. És Ferenc őt se küldi el a f.szba.
Spalletti:
egy bolond vazze. Bolondabb mint hittük. Meztelenül rohangál folyosókon, Titokban sötétben leül a szállodában Totti ajtaja elé,hogy lebuktassa?

Szobavizit, kárytabetiltás.
Spalletti vs Totti:
Ok, itt is csak Totti szemszögéből éljük át a folyamatot, de olvasva is idegesít. Néha olyan, mintha Tottinak semmibe semmilyen beleszólása nem lenne. Sensiék idején együtt döntöttek az edzőkről, de Spallettihez - ahogy említettem - meg nem mer odamenni megkérdezni, hogy wtf?? Mivel ő TOTTI, a helyében egészen biztosan számon kérném a kopaszt.
Valszeg Spal tényleg megsértődhetett, hogy nem állt mellé Ferenc amikor először távozott, és ez kihatott kettejük kapcsolatára végig. De hogy egy olyan kapcsolatból, hogy Spal minden este 11-től bent volt nála hetekig a kórházban a sérülésekor, hogy tartsa benne a lelket, eljutni oda hogy már magázza csak a kopaszt... és kifejezetten örültem, amikor írta hogy végre nekiment az öltözőben.

Sokkal előbb kellett volna,.
Persze Spal szemszögéből valszeg máshogy néz ki a téma, de szerintem ezt nem lehet nagyon kétféleképpen látni. Akármi volt az oka Spal Tottival szembeni viselkedésének, szvsz megengedhetetlen az az utolsó évi viselkedés és döntések. Még akkor is ha vissza akarta vonultatni a klub Tottit. Amit persze Totti senkitől sem kérdezett meg nyíltan a vezetőségben. Ezt sem. Azért is hiszem, hogy így volt, mert különben leírta volna, minek hallgasson el egy ilyet. Helyette mindig találgatta, vajon ki mit akar vele.
Szóval imádtam Spallettit, de ezt elolvasva erősen árnyalódott bennem a kép. Lehet egy ilyen őrült nem kell a csapathoz, főleg ahogy bánt Tottival.
(Mi az hogy betiltja a kártyázást??

főleg az internet világában...,. Persze itt is lehet, hogy teszem azt pénzben tolták, nagy pénzekben, de ilyenről egy szót sem olvastam, és szerintem nem is lehet igaz. Nem említ pókert Ferenc, egyszer mond valami játékfajtát asszem, amit nem ismerek.)
és a végére: hogy a búcsúmeccsén ha csak egy góllal is vezetett volna a Roma a Genoa ellen és büntetőhöz jutott volna a csapat, Totti kibombázta volna a szurkolók közé a labdát... na azt nagyon megnéztem volna
UI: A könyv eladó jutányos áron. Papírba csomagolva olvastam, és kis se nyitottam teljesen, nehogy megtörjön a gerince.

Szóval mint egy új darab. Ha innen nem kell senkinek, megy vaterára.